Heidehoogheden

De Heidehoogheden zijn het visitekaartje van de gemeente Ede. Het is dan ook een echte erebaan die al vanaf september, vlak na de Heideweek, start.

Heidekoningin ‘Calluna’ en Heideprinses ‘Erica’

Allereerst waarom deze namen? De namen zijn gekozen naar de twee heidesoorten die veelvuldig in gemeente Ede voorkomen. Calluna is de naam van struikheide en Erica van dopheide.

Rolverdeling Calluna en Erica

De Heidehoogheden worden in het jaar voorafgaand aan de Heideweek klaargestoomd voor hun functie. Voorop staat dat je deze functie als een echt team uitvoert waarbij Heidekoningin Calluna een wat meer leidende rol heeft en prinses Erica meer een ondersteunende. Calluna is dan ook altijd wat ouder en heeft wat meer levenservaring dan Erica.

Bezoeken door het jaar heen

Gedurende het gehele jaar bezoeken zij zo’n 50 evenementen binnen en buiten gemeente Ede. Vaak hebben zij een actieve rol tijdens deze bezoeken zoals bijvoorbeeld het openen van een winkel, het voorlezen van kinderen op een school, een toespraak houden of een startschot voor een evenement geven. Wil je dat de Heidehoogheden bij jouw evenement langskomen? Stuur een mail naar hofhouding@heideweek.nl.

De Heideweek

Het hoogtepunt van deze functie is natuurlijk de Heideweek zelf. Dan krijgen de Heidehoogheden een week lang de ‘zeggenschap’ van de gemeente overgedragen door de burgemeester. Maar tijdens deze week is het ook hard ‘werken’; van vroeg tot laat zijn de dames onderweg om alle activiteiten te bezoeken, praatjes met het publiek te maken, mee te eten, te dansen, te fietsen, etcetera. Op de Kroningsavond wordt de sleutel weer teruggegeven aan de burgemeester en zit de taak erop. Op deze avond worden ook de nieuwe Heidehoogheden bekendgemaakt.

Onze sponsors:

Bekijk alle sponsors

© Copyright 2023 - Stichting Heideweek Ede | Privacy Policy